In onze praktijk maken wij gebruik van de volgende methodes:
Het Mulligan Concept is een methode die door een groot aantal fysio- en manueel therapeuten in Nederland wordt gebruikt om pijnvrij te kunnen mobiliseren. De methode gaat hypothetisch uit van een zgn. sporingsprobleem. Als metafoor kunt u hierbij denken aan een niet soepel lopende lade in een kast. Het spoor terugvinden is hier vaak een kwestie van een subtiele aanpassing van de positie van de lade, waarna het openen en sluiten weer zonder frictie kan plaatsvinden. Door in een menselijk gewricht deze gecorrigeerde beweging pijnvrij in te slijpen wordt het normale patroon hersteld. Dit fenomeen leidt vaak tot een snel en blijvend herstel van de gewrichtsfunctie (mulligan concept, 2015)
Het is een bekend gegeven dat overgewicht en gebrek aan lichamelijke inspanning een steeds groter gezondheidsrisico vormt in onze samenleving.
Pogingen om hierin verandering aan te brengen stranden vaak in goede bedoelingen of worden niet volgehouden. De gezondheidswerkers in het Gezondheidscentrum De Sluiswachter en Huisartsenpraktijk Bovensmilde hebben de handen ineen geslagen en voor de inwoners van Smilde en Bovensmilde een leefstijlprogramma ontwikkeld. Dit programma is voor al diegenen die iets aan hun gewicht en alle bijbehorende gezondheidsrisico’s willen doen.
Leefstijlprogramma
Dit leefstijlprogramma is speciaal ontwikkeld voor mensen met overgewicht vanaf BMI 30. De BMI, oftewel de body mass index, is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft. De BMI wordt veel gebruikt om een indicatie te krijgen of er sprake is van overgewicht of ondergewicht. Gedurende het leefstijlprogramma wordt u begeleid naar een gezonder gewicht en een gezondere leefstijl door een team van zorgverleners bestaande uit de huisarts, diëtiste, praktijkondersteuner GGZ, de fysiotherapeuten en fitnessinstructeur.
Het programma richt zich vooral op mensen met een BMI van boven de 30 en/of een middelomtrek bij mannen van 102 cm of meer en bij vrouwen een middelomtrek van 88 cm of meer. Deze mensen hebben een zodanig ernstig overgewicht dat er een grote kans bestaat op het krijgen of hebben van gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, suikerziekte, te hoog cholesterolgehalte, gewrichtsklachten, lage rugpijn, jicht, kortademigheid en slaapstoornissen.
Wat kunt u verwachten?
Er wordt een individueel behandelplan opgesteld om de gestelde doelen na te streven waarbij het behandelteam u ondersteuning biedt bij gewichts-beheersing op de langere termijn. Gedurende het gehele leefstijlprogramma gaat het erom dat het voor u steeds natuurlijker wordt om een gezonde leefstijl aan te nemen. Het programma is een hulpmiddel! U krijgt inzicht in het type eter dat u bent. U krijgt handvatten voor het omgaan met moeilijke en stressvolle situaties. Ook leert u haalbare doelen te stellen. U krijgt uitleg over gezonde voeding. Favoriete recepten en menu’s worden vertaald naar een meer gezondere versie. Verder stellen de fysiotherapeut en de fitnessinstructeur samen met u een beweegplan op.
Resultaten
Na het programma heeft u inzicht in uw eetgedrag, kennis over gezonde voeding en beschikt u over een goed beweegplan. U weet hoe u haalbare doelen stelt voor uzelf én hoe u uw
‘eetgewoonte’ de baas blijft in moeilijke momenten.
U heeft misschien wel gehoord dat u ‘etalagebenen’ heeft. Deze term is bedacht omdat patiënten zich een houding willen geven als zij noodgedwongen rusten. Zij kijken in de etalage van een winkel.
De medische term voor deze aandoening is claudicatio intermittens. Artsen gebruiken ook wel de term perifeer arteriëel vaatlijden (PAV). Waar komt de pijn in de benen vandaan?
De beenslagaders vervoeren zuurstofrijk bloed van het hart naar de benen. In de loop van de jaren kan slagaderverkalking (medische term: atherosclerose) vernauwingen of verstoppingen in de slagaders veroorzaken. Uiteindelijk kan er een flinke vernauwing ontstaan; een zogenaamde stenose. Op de plaats van de stenose kan er minder bloed passeren. Door de beschadiging en de trage stroomsnelheid van het bloed kunnen zich bij zo’n vernauwing gemakkelijk stolsels vormen. Zo’n stolsel kan een vat uiteindelijk geheel afsluiten, dit heet een occlusie. Bij inspanning van de beenspieren (lopen, rennen, traplopen) neemt de vraag naar zuurstofrijk bloed toe. Heeft u vernauwingen in de slagaders? Dan komt er te weinig bloed met zuurstof bij de spieren. Er ontstaat een zuurstoftekort in de spieren. Het zuurstoftekort veroorzaakt pijn in uw been. Met rust verdwijnt de pijn weer.
Looptherapie, nr. 1 behandeling
Met motivatie, wilskracht en doorzettingsvermogen komt u (meters) verder!
Looptraining heeft het beste resultaat als u onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut aan de slag gaat. Om de pijnklachten te vermijden, gaan veel mensen op een inefficiënte manier lopen. Dit kost veel extra energie en zuurstof. Bovendien kan een verkeerd looppatroon blessures veroorzaken, waardoor langdurig niet kan worden gelopen. Looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut verbetert de looptechniek. Een betere looptechniek zorgt voor een afname van het zuurstofverbruik en draagt daarmee weer bij aan het verminderen van de pijnklachten. Lopen leidt in de meeste gevallen tot betere resultaten op lange termijn dan dotteren.
De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. In deze periode werden daar tapemethoden met elastische tape ontwikkeld die de bewegingsleer (kinesiologie) en de kennis over de spieractiviteit in het menselijk lichaam als uitgangspunt namen.
De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren. Inmiddels is het Medical Taping Concept wereldwijd bekend en wordt door diverse soorten professionele behandelaars binnen de gezondheidszorg toegepast .
De achtergrond gedachte van het Medical Taping Concept op een rijtje :
- De tape beïnvloedt het neurologische en circulatoire systeem van het lichaam en ondersteunt de lichaamseigen genezingsprocessen.
- Het werkt volgens de principes van de kinesiologie.
- Het ondersteunt het spierstelsel.
Immers is het veneuze systeem, het lymfesysteem en ook de lichaamstemperatuur, afhankelijk van een goed functionerend spierapparaat. In tegenstelling tot de conventionele tapemethode, die vaak met niet rekbaar materiaal ten doel heeft een beperking van de gewrichten te bewerkstelligen, bereikt deze tapemethode juist een “vergroting van de mobiliteit” door functieverbetering. Het principe is : Activeren in plaats van fixeren met daarbij behoud van de volledige functionaliteit van de spieren.
Fysiotherapie Oncologie Netwerk Noord is een regionaal netwerk dat is opgestart om een goede revalidatie te bieden aan mensen met kanker of die kanker hebben gehad. Door deel te nemen aan het beweegprogramma kunt u in een veilige omgeving onder deskundige begeleiding weer in beweging komen. Het progamma bestaat uit: intake en testen, 2x in de week sporten en hertesten.
Voor meer informatie zie: www.fonn.nl
Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in een bepaald lichaamsdeel. Oedeem ontstaat doordat er meer vocht wordt aangevoerd dan afgevoerd. Klachten die onder andere kunnen ontstaan bij oedeem zijn: zwelling, een zwaar of vermoeid gevoel, pijn, beperkingen in het bewegen en beperkingen in het dagelijks functioneren. Er zijn verschillende vormen van oedeem.
Oedeemtherapie bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden.
- Manuele lymfedrainage, dit is een specifieke massagetechniek die gericht is op het verminderen van het oedeem.
- Compressietherapie d.m.v. zwachtelen, laten aanmeten van elastische kousen of het gebruik van compressie materialen.
- Oefentherapie
- Lymfetaping
- Ademhalingsoefeningen
- Voorlichting en zelfmanagement
Voor meer informatie zie: www.lyfmeoedeem.nl
Klachten in het schoudergewricht kunnen uitstraling geven naar de nek, de schouderbladen, de bovenarm, onderarm of hand. Bewegingen zijn beperkt en dagelijkse dingen zoals kleren aan- en uitdoen of iets uit een kastje pakken zijn vaak vervelend. In sommige gevallen kunnen de klachten ook ’s nachts hinderlijk aanwezig zijn. Klachten hebben vaak te maken met een verkeerde manier van bewegen. De basis van de NSA Stenvers behandelmethode ligt in het herstellen van de normale beweeglijkheid van de schouder, schouderblad en nek. Dit doen we door een oefenprogramma op te stellen om de belastbaarheid van de schoudergewricht te vergroten. (NSA Stenvers 2015)
Het fysiotherapie traject duurt 12 weken. Een fysiotherapeut aangesloten bij het longnetwerk start met een gesprek, onderzoek en testen om de problemen die u ervaart a.g.v. uw longziekte in kaart te brengen. In overleg met u wordt er een individuele
behandeldoelstelling geformuleerd en een behandelplan opgesteld. De voortgang van de behandeling wordt na 6 weken en bij de eindevaluatie met u geëvalueerd.
Algehele conditie wordt verbeterd door duur- en intervaltraining, hier moet u denken aan bewegen waarbij grote spiergroepen worden gebruikt en die continue kan worden volgehouden bv 10-20 min wandelen, fietsen, zwemmen. Bent u niet in staat zich continue in te spannen dan kunnen we voor interval training kiezen.(Longnetwerk Assen en omgeving 2015)